Web siteleri üzerinde yapılan SEO çalışmalarında önemli olan çeşitli noktalar vardır. Canonical url, farklı arama motorlarına uyumlu SEO için önemli bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Canonical url nedir niçin kullanılır bilinmesi gerekiyor. Canonical etiket, aynı içeriklere farklı linkler üzerinden ulaşılması durumunda, arama motorunun hangi linki temel alacağının belirlenmesidir. İnternet dünyasında orijinal içeriğin kopyaları farklı sitelerde yer alabiliyor. Canonical url sayesinde arama motorları, kopya içerik yerine orijinal içeriğe yönlendirme yapabilmektedir. Bu etiket sayesinde, arama motorları kopya içerikleri tespit ederek ona göre indeksleme yapmaktadır.
İçindekiler
ToggleCanonical URL Nerede Kullanılır?
Web siteleri tasarımları ve içerikleri oluşturulurken, çeşitli linkler oluşturulmaktadır. İnternet teknolojilerinde, link içerisinde kodlamalar kullanılarak, arama motorlarının linki tanıması ve bulması sağlanmaktadır. Canonical url, link içerisinde bulunan kodlama bölümünde, diğer meta etiketi alnında kullanılmaktadır. Web tasarımlarında kullanılan kodlama dilleri ve yöntemlere göre kullanım şekli ve yeri değişmektedir. WordPress tasarımlarında, Yoast plug etiketi, canonical URL yapısını otomatik olarak kullanıyor.
Aynı İçerik ve Link Yolu Nasıl Tespit Edilir?
Web siteleri için oluşturulan içeriklerin kopya olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun için kopya kontrolü yapılmalıdır. Sitede yer birden fazla aynı içeriğe, farklı linkler üzerinden erişim yapıldığından şüphelenenler canonical URL aracını kullanmalıdır. Kopya içerik kontrolü için perform check uygulaması kullanılır ve çıkan sonuca göre canonical url kullanılmaya karar verilebilir. Bu etiket kullanıldığında sorun çözülecek ve kopya içeriklerin siteye zarar vermesi önlenmiş olacaktır. İçerik linklerinin tamamını tek tek kontrol etmek hem zor olacak hem de zaman alacaktır. Sitemap.xml linki ile tüm linkler aynı anda kontrol edilebilecek ve aynı içerik ve link yolu tespit edilecektir.
Canonical URL Hangi Durumlarda Kullanmalıyız?
Web sitelerinin SEO uyumlu hale getirilebilmesi için çeşitli analizlerin yapılması gerekiyor. Site analizleri yapılırken, aynı içeriğe sahip linklerin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun için canonical url kullanılmalıdır.
Canonical etiketi hangi durumlarda kullanılır denildiğinde, şunlar sayılabilir;
- Aynı içeriğe farklı etiket ve kategori aracılığı ile ulaşılıyorsa,
- Http:// ve https:// içerikli aynı URL çeşitleri varsa,
- Site mobil ara yüzü farklı URL ile görüntüleniyorsa,
- Site içerisinde, www ile başlayan veya başlamayan adresler bulunuyorsa,
Bu durumlarda, canonical url kullanılmalıdır. Kullanmaya başladığınızda, tüm yönlendirmeler, orijinal olan içeriğe yapılacak ve kopya içerikleri etkisiz duruma getirecektir.
Canonical URL Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Web siteleri içeriklerini iyileştirmek için çeşitli SEO unsurları kullanılırken, nelere dikkat edilmesi gerektiği iyi bilinmelidir. Çoklu canonical url kullanılmamaya, tek canonical url kullanıldığında da ayarlamalara dikkat edilmelidir. Canonical url kullanılırken, iki başlık etiketi arasında kullanılmaktadır. Arama motorları, kodlama sistemlerinde, iki head arasında olan etiketi algılayamayacaktır. Sayfa yapısında birden fazla canonical url bulunduğunda, Google arama motoru canonical URL’leri yok sayacak ve indeksleme yaparken görmeyecektir. Bu link yönlendirmesinin, doğru içeriğe yapılmasının önüne geçebilecektir ve buna dikkat edilmelidir.
Canonical URL Hataları
SEO çalışmalarında, canonical url işlemleri biraz karmaşıktır ve planlama doğru yapılarak kullanılmaya çalışılmalıdır. Arama motoru botları tarama yaparken, canonical URL olarak belirlenen sayfalara erişimin engellenmemesi gerekiyor. Yapılan çalışmalarda en çok yapılan canonical URL hatalarından bazıları şunlardır. Canonical url’nin robots.txt ile engellenmesi, noindex olarak ayarlanması, 4xx durum kodu ayarlamasının yapılması, tüm sayfaların kök sayfaya yönlendirilmesi ve hreflang ile canonical url kullanmamak, birden fazla canonical url kullanmak sayılabilmektedir. Web sayfalarında, hreflang etiketi, sayfanın coğrafi hedeflemesi ve dilini belirlemek için kullanılmaktadır. Canonical etiketi aynı dil seçeneğine sahip değilse en iyi yedek dilin belirlenmesi gerekiyor.